Home

Ловно-рибарско сдружение „Руй” отпразнува 120 години от създаването си

В последния работен ден на изминалата седмица членовете на Ловно-рибарско сдружение „Руй”, трънската общественост и много гости от страната тържествено отбелязаха 120-годишнината от създаването на сдружението. На тържеството присъстваха: областният управител- Иво Петров, кметът на Трън- Станислав Николов, изпълнителният директор на Асоциацията на градовете и регионите в България- Ергин Емин, зам.-директорът на РУГ-Кюстендил- Веселин Владов, председателите на сдруженията от Перник, Радомир и Брезник , шефове на държавни и местни институции и други.

В приветствието си към ловците и гостите на тържеството, председателят на Ловно-рибарско сдружение „Руй”- Иван Искренов проследи историята на сдружението от създаването му през 1892 г до днешни дни. С гордост той подчерта, че трънското сдружение е най-старото в страната и е един от учредителите на Националното сдружение в България.

Поздравления по повод юбилея поднесоха: областният управител, кметът на Трън, директорът на Асоциацията на градовете и регионите и поднесоха подаръци. По повод на юбилея, с решение Управителният съвет на Ловно-рибарско сдружение „Руй”, бяха наградени 7 от най-старите ловци в сдружението, между които има и 77- годишната Занка Боянова. Между наградените е и Димитър Милчев, който е носител на купата за 2012 г. на НЛРС-СЛРБ за работа на куче по следа в гатер. Той предаде своята купа на председателя на сдружението. Иван Искренов връчи ловните билети на 10 новоприети ловци в сдружението и им пожела слука. В небето над Трън ловците пуснаха множество балони , които да отнесат посланието за мир и здраве на ловците от Европейския съюз.

След официалното тържество беше открита изложба с над 200 ловни трофея от Трънско. От тях 2 са носители на медали от международното изложение в Бърно, 6 са носители на златни отличия от национални изложения. Според експерти, поне 10 от новите трофеи на тази изложба също имат реална възможност да бъдат носители на златни отличия заради високите показатели, на които отговарят. За здравето на ловците беше даден курбан.

Тържеството продължи с богата културна програма, която включваше изпълнения на: Бойка Дангова, Граовска младост и други. В небето над Трън се появи и делта планер от София, който пусна от въздуха листовки в чест на юбилея.