Home

Гроздан Караджов: Не може ДПС да ни учат на морал

fakti.bg

Тотална деградация и липса на какъвто и да е морал – не може извършителят на престъплението, макар и скрит зад колективното БКП и Държавна сигурност, да внася днес законопроект, с който обвинява всички нас, които толкова години се опитваме да утвърдим ценностите на толерантността, за стореното. Така депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов коментира в "Добро утро, България!" по TВ7 вчерашния скандал в Народното събрание.

"О, неразумни ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС и член на БКП", произнесе Караджов от трибуната по време на обсъждането на предложение за промяна в Закона за гражданската регистрация, внесено от Лютви Местан и депутати от ДПС.
Не може ДПС да са преподавателите ни по морал, на тях им трябва нова димка, с която да провокират удобното за тях националистическо говорене и да мобилизират поддръжниците си, отсече той.
„90% от реториката в парламента беше емоционална. Законопроектът е съвсем скромен. В предзиборната кампания в нашите райони колегите са получили много молби – да се направи така, че когато хора със сменени имена отидат в общината и си поискат някакъв документ, да не им бъдат искани и българските имена. Но тези имена вече са заличени от регистрите и вече не са в употреба. Техните български имена са заличени от регистрите на служба Есграон. А за мъртвите - техните наследници ще имат възможност да го направят като подадат молба”.

С тези думи Янко Янков от ДПС разясни пред Нова тв законопроекта, предложен от ДПС, който разгорещи страстите в парламентарната зала. Според него българските имена дори на вече починали хора от турски произход трябва да бъдат заличен и на тяхно място да останат само турските. Днес този законопроект трябва да бъде гласуван.

„Като човек, който е съвременник на този процес, смятам, че невръщането на тези насилствено сменени имена, означава реабилитация на този процес”, коментира Методи Андреев от ГЕРБ. Той видя политическият смисъл на това, което прави ДПС.
„Това се прави, за да се скрие истината по отношение на тайната асимилация от страна на ДПС на най-опасната и най-нестабилната българска прослойка – ромите”, добави Методи Андреев от ГЕРБ.
„ДПС и Ахмед Доган имат морално право да инициират този законопроект”, контрира Янко Янков от ДПС, пояснявайки, че движението винаги е подкрепяло важни законопроекти за България.
Предложението да се заличат от гражданските регистри насилствено наложените преди 1989-а година имена на българските мюсюлмани е провокиран скандал от ръководството на ДПС в година на местни избори. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР Ергин Емин – председател на Сдружение "Европейска визия за етническа толерантност". Според него, местните избори са изключително важни за ДПС:
33-те общини, които владеят Движението за права и свободи, са тяхното място, където те могат да се съхранят като политическа партия. Затова началото на политическата година е провокирано със скандал, който е вероятно да доведе до етническо напрежение, което пък да предизвика капсулация, смята Емин.
Ергин Емин попита риторично защо толкова време ДПС не са направили промените в Закона за гражданската регистрация, при положение че партията е била в управлението и е имала много възможности да ги осъществи:

"Отговорът е, че това е едно лицемерие от ДПС, именно за провокиране на скандал, което да доведе до всякакви други катаклизми ако може, и то - точно в регионите, които владеят, за да се подготвят за местните избори без много-много политика. Това е една демонстрация на конвулсиите на изолираните от властта", коментира Емин.