Home

Бойко Борисов приветства ЕВЕТ за 15-тата година от създаването

Премиерът, г-н Бойко Борисов, изпрати поздравления и благопожелания към целия екип и към членовете на Гражданско сдружение „ЕВЕТ“ по случай 15 годишнината от учредяването на организацията. Това стана на нарочна конференция: „Европа 2020 в действие. Възможности и перспективи за регионите“, организирана от сдружението със съдействието на Фондация „Конрад Аденауер“. Събитието беше проведено в комплекс „Рибарица“ към Министерство на отбраната. На него присъстваха ръководството, координаторите и членове на организацията от цялата страна. Гости на форума бяха г-жа надежда Нейнски – член на бюрото на ЕНП и председател на малките и средни предприятия „Еверопа“ към ЕНП, г-н Младен Минчев – заместник-областен управител на Силистра, г-н Осман Октай от АРИС- Асоциация за регионални инициативи и сътрудничество, г-н Миро Лукич – представител на посолството на Сърбия в България, г-н Озгюр Алтънатасъ.

Поздравителни адреси към участниците изпратиха и Ханс-Герт Пьотеринг – председател на Фондация „Конрад Аденауер“ - Берлин и г-н Николай Ненчев – министър на отбраната.
В своето приветствие г-жа Надежда Нейнски подчерта, че ЕВЕТ е организация, която е основополагащ фактор на стабилност и сигурност в гражданското общество и като такъв е предпочитана от ред европейски структури за участие и партньорство в множество инициативи и форуми за икономическото и демографско развитие на регионите на стария континент.
По време на двудневната конференция се разгледа и дискутира Националната програма 2020 и нейното действие в момента.
Основните лектори Айсехел Руфи и Маджиде Ахмедова наблегнаха на използването на местния потенциал в политиките по оперативните програми и насърчаването на инвестициите.
Екипът на Образователен център „Роял 2006“, с директор Таня Бушева, представиха възможностите за финансиране по европейските програми на фондовете на ЕС - за периода 2014-2020. Чрез метода „учене през преживяване“ се изготвиха предложения от трите групи на младите участници във форума, по оперативните програми: За развитие на селските райони /ПРСР/, с ръководител инж. Илко Илиев, „Иновации и конкурентоспособност“, с ръководител Цветина Петрова и ОП „Развитие на човешките ресурси“, с ръководител Даниела Чирийска. Резултатите от ролевите игри по групи се обобщиха и представиха от оперативните експерти: арх. Мехмед Мюмюн, Айрин Ибрямова и Мерал Емин.
„Това обучение беше първа част от обучителните модули на ЕВЕТ - „учене и лидерство“, втората част ще е през септември на тема „интеркултурен диалог“- каза в заключение г-н Ергин Емин, председател на ЕВЕТ.
На празничната вечер приветствие към участниците поднесоха дългодишния приятел на организацията – г-н Станислав Благов – кмет на община Свищов и първия председател на ЕВЕТ – г-жа Периха Акифова, които пожелаха организацията да продължава своето развитие и да е все така про- европвйски настроена. Участниците бяха поздравени и с изпълнения на танцьорите от Драматичен театър – Разград, сцена „Назъм Хикмет“ и DJ Branko.
 
- „Програма за развитие на селските райони 2014-2020“ - инж. Илко Илиев

 

Десант на ЕВЕТ в Рибарица
 

Lovechmedia.com

 

„Тъй нареченият модел „Доган“ за запазване на етническия мир е катастрофирало политическо понятие и отпраща България в неблагоприятна ситуация на оценка от страна на Европейските партньори. Капсулирането на развитие на регионите със смесено население у нас и политическото заиграване с него се дължи именно на този модел, който е порочно изменен и контролиран еднолично от Ахмед Доган в услуга на олигархични икономически интереси, и това е повече от опасно, ако ДПС не осъзнае това си политическо поведение.“
Това заяви Осман Октай в хода на Конференция „Европа 2020 в действие. Възможности и перспективи за регионите“.
Форумът се проведе в тетевенския курорт Рибарица на 1 и 2 май, а в него участваха над 150 отговорни деятел на Гражданско сдружение „Европейска визия за Етническa Толерантност“ /ЕВЕТ/ от цялата страна. Делегатите в него поучиха Поздравителни адреси от министър-председателя Бойко Борисов, от председателя на Фондация „Конрад Аденауер“ Ханс Герт Пьотеринг и от министъра на отбраната Николай Ненчев. Приветствие към участниците изрази чрез своя служител Миро Лукич и посолството на Сърбия, а почетният председател на ПП „Синьо единство“ Надежда Нейнски заяви, че ЕВЕТ е основополагащ фактор на стабилност и сигурност в гражданското общество и като такъв е предпочитан от ред европейски правителства за участие в множество форуми за икономическото и демографското развитие на региони от Стария континент.
По врече на конференцията бе отбелязана и 15-годишнината от учредяването на ГС ЕВЕТ. В двудневната конференция освен темата за развитие на регионите бяха обсъдени и стратегии за участие на ЕВЕТ в предстоящите местни избори наесен. Даде се гласност и на новината, че ЕВЕТ е  желан партньор най-вече от от родните десни партии.
Форумът възложи на работна група начело с председателя на ЕВЕТ Ергин Емин да се изработи стратегия по издигане на кандидати за кметове и общински съветници, която ще бъде обсъдена и приета през септември в София, съобщи днес за „Ловеч медия“ регионалният координатор на ГС ЕВЕТ – Ловеч Бахтияр Караали.