Home

Скандал! Само за месец хора до ДПС изтеглят от КТБ 113 773 013 лв., преди БНБ да я затвори

Faktor.bg

Депутатът Йордан Цонев за пореден път потвърди прякора си „Ментата“, опитвайки да излъже българите

Твърденията на депутата от ДПС Йордан Цонев, че хора от неговата партия са нямали никакво отношение с КТБ се оказват пропаганден балон, съчетан с лъжи и пореден опит на корпоративно-етническата групировка да измами обществото, като се измъкне дори и от морална отговорност.

От неправителствената организация „Ние гражданите“, защитаваща правата на измамените в КТБ клиенти, разпространиха списъци с имена на политици и техни близки, вложители в КТБ. Оказва се, че банката на Цветан Василев е водила на отделен отчет и в отделен регистър депозитите на политически важни личности. Съвсем естествено те са се ползвали с преференции, непознати за другите клиенти. Става дума за 286 такива клиенти, като 44 от тях са с най-големи суми и са все хора и фирми, свързани с ДПС.

19 от тях са на Ирена Кръстева – майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. В групата на отличниците са Ахмед Доган, Емел Етем, евродепутатът Неджми Али, Митхат Метин Бернер Раиф Шабан и др. (виж в прикачените файлове,б.а.) По-любопитен обаче е фактът, че хората, свързани с ДПС, към 31 май 2014 година са имали по специалните си влогове в КТБ 118 249 037 лева, а към 31 октомври 2014 г. те вече са останали едва 4 476 024 лв. Още по-скандален обаче е фактът, че само в периода май – юни 2014 г. хората на ДПС са успели да изтеглят 113 773 013 лв. Тази цифра недвусмислено показва, че поне няколко седмици преди банката на Цветан Василев официално да преустанови работа с клиенти по нареждане на БНБ, групата на Доган и Пеевски вечe са си били прехвърлили парите по други банки. Това показва, че съсипването на КТБ е извършено планомерно и организирано, а хората на ДПС са имали изпреварваща информация, какво ще се случи. Тоест, не става дума за случайно рухване на финансовата институция, а за преднамерен грабеж, твърди икономистът Вера Ахундова.
Няма съмнение, че с тази информация са разполагали само богоизбраните вложители, свързани с ДПС, защото подобно теглене преди затварянето на банката няма при представителите на другите политически сили. Те до последно са вярвали, че при Цветан Василев парите са им на най-сигурното място в държавата.
14 са лицата от специалните сметки са свързани с БСП. Техните авоари възлизат 5 443 598 лв. Впечатляващи са сумите от фирмата на покойния депутат Николай Петев, на Евгени Узунов, на съпругите на Кирил Добрев, Кристиян Вигенин и Георги Кадиев. Освен,  че Соня Кадиева и Антония Добрева много бързо са успели да си спасят парите, докато хиляди граждани не можеха да съберат пари за лечение, лекарства, обучение на децата си, мъжете на двете дами пледираха цинично в парламента за цялата истина по банковата афера.
Присъствието на ГЕРБ и десните е доста по-скромно и несъществено, отбелязват от „Ние гражданите“. 
Според експертите им преди затварянето на банката Делян Пеевски, чрез фирми на семейството и свързани ли;а, той е бил най-големият кредитополучател – 700 млн. лева необслужвани. Интересно е, че около 500 млн. са взети като кредит по време на управлението на Орешарски. Така най-големият кредитополучател се превръща в основен действащ фактор в банката, независимо от политиките на собственика.
Анализът с движението на депозитите в КТБ може да се окаже изключително полезен при разследването около цялата афера, защото недвусмислено става ясно, че един важен кръг от хора са имали предварителна информация, какво предстои да се случи. Тоест, рухването на КТБ е планирано някъде и осъществено не без участието на държавните институции.