Home

Десните партии и предизвикателството в смесените райони

На 25 и 26 май в град София, хотел „Славянска беседа, “Гражданско сдружение „ЕВЕТ“ орранизира и проведе със съдействието на Фондация „Конрад Аденауер“ кръгла маса на тема: „Избори 2013. Предизвикателствата пред смесените региони на България“.
Във форума взеха участие Националния координационен съвет на сдружението, който включва: Управителен съвет, Контролен съвет, управители на клонове на „ЕВЕТ“, регионални координатори и младежки координатори по места. Общо 56 човека.
Гости на събитието бяха г-жа Надежда Нейнски – депутат в Европейския парламент, г-жа Маргарита Бойчева, заместник – председател на Политическа партия „Синьо единство“, г-жа Румяна Коларова и г-н Димитър Димитров – политически социолози от Софийски университет „Свети Климент Охридски“, г-н Осман Октай от Асоциация за регионално икономическо сътрудничество /АРИС/, г-н Гюнер Тахир от Национално движение за права и свободи /НДПС/ и бивш депутат от Обединени демократични сили /ОДС/ и други.
На семинара бяха представени и обсъдени анализите на политическите социолози от Софийския университет за вота на последните парламентарни избори в смесените региони, както и влиянието на вота извън страната върху изборните резултати в тях.
Г-жа Надежда Нейнски говори за бъдещето на българската автентична десница. Според нея е време десните политици, настоящите и бъдещи лидери на десните партии да проявят решителност, да разбият неработещото партийно статукво и да престанат да превръщат избирателите в заложници на овехтялата и нищо незначеща вече партийна чест.
Г-н Октай представи анализ на етническия модел на прехода и как се стигна до това, жертвите от тоталитаризма – мюсюлманската общност в България и техните палачи – Българската социалистическа партия /БСП/, да се съберат пак да управляват заедно.
Г-н Тахир се спря на влиянието на вота извън страната върху изборите изобщо. Как и дали той променя политическата картина в България.
На втория ден от семинара Сдружение „ЕВЕТ“ направи равносметка на свършеното през 13-те години на съществуването си. С гласуване беше решено да отстояваме дясно-центристките си позиции и в тясно сътрудничество с традиционно десните партии в България да работим за обединението им в една модерна коалиция. Семра Якуб – заместник-председател на Сдружението, предложи: развитието на общностите чрез образование и интеркултурният диалог, разработен от „ЕВЕТ“ и Фондация „Конрад Аденауер“, да бъдат основа за дясно-центристката политика в смесените региони на страната.
Г-жа Маргарита Бойчева от „Синьо единство“ отправи предложение към участниците да се присъединят към единната платформа, подписана от „Демократи за силна България“ и „Синьо единство“ през януари 2013 г., разбира се след доразвиването и, съобразно новите реалности след Парламентарни избори 2013.
Беше поставено и началото за изработване на стратегия за взаимодействие между десните партии и гражданските сдружения в следващия изборен период.