Home

Турско-българската търговско-индустриална камара организира обяд в чест на новия посланик на Р.Турция в София

Новоназначения посланик на Република Турция в София, Негово Превъзходителство Сюлейман Гьокче бе официален гост на обяд организиран в чест на встъпването му в длъжност от Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара. На обяда присъстваха също така и заместник посланика Мустафа Юрдакул, Първият секретар в Посолството Дилшад Кърбашлъ, както и Търговския Представител на Турция в София Зафер Сойлу.

Близо 25 от членовете на Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара запознаха новия посланик със дейността на представляваните от тях фирми и поставиха на неговото внимание актуални въпроси касаещи търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни. Председателят на ТБТИК Зеки Байрам пожела успех в работата на новия Посланик, като подчерта готовността на Камарата да подпомага дейността на Посолството в полза на традиционно добрите взаимоотношения между България и Турция. Заместник

 

Председателят на ТБТИК Стоян Сталев подчерта ролята на Турската икономика в региона и отбеляза значението на последователната политика за постигането на успешни резултати, като даде за пример ръста в търговския обмен между двете страни, който за 10 години се е увеличил над 10 пъти. Посланик Гьокче направи обстоен анализ на политическите и икономическите стратегии на Турция в региона, основаващи се на взаимно изграждане и споделяне на благоденствие и стандарт. „Изграждането на трето летище в Истанбул ще превърне града в център, откъдето ще се правят всички връзки за всички посоки на света. Това разбира се е свързано и с интензивното развитие на Турските авиолинии, които за трета поредна година са избрани за авиокомпания на годината в Европа” каза новият посланик. По думите на новия посланик облекчаването на визовия режим неминуемо ще допринесе за развитие на туризма в България, а също така и ще даде тласък на търговията и инвестициите в страната, но съществените резултати ще бъдат усетени след три години, когато Европейския съюз ще премахне визите за Турските граждани.

Предстоят няколко церемонии по откриване на заводи на членове на Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара, като Теклас България и Монрол България, на които Посланика беше поканен официално да присъства. Договорено бе също така дипломатът да открие следващия регионален клон на ТБТИК в Търговище. В края на тричасовия обяд Посланик Гьокче поздрави Турските инвеститори за избора им да работят в България и подчертавайки, че ще работи за развитието на двустранните отношения на всяко ниво, отбеляза готовността на Посолството да бъде изцяло на разположение на членовете на ТБТИК за всякакви въпроси касаещи търговско-икономическите и инвестиционните взаимоотношения между двете страни.

 

Председателят на ТБТИК връчи на новия посланик презентационни материали на Камарата и програма за дейността за 2014 година като пожела ползотворно сътрудничество в полза на икономиките на двете страни. Впечатлен от срещата новия посланик предложи този формат да се превърне в традиция.

 

Екип ТБТИК