Home

Монополът на ДПС върху мюсюлманите се разбива

Включването им на позиции в традиционните партии не чрез квота на Движението е положително нещо
 
Петър Николов е политолог от Института за дясна политика и преподавател в Нов български университет.
 
- Г-н Николов, в анализ на Института за дясна политика един от изводите, които правите е, че има трансформация на политическия етнически модел. На базата на какво стигате до тези заключения?
- Ние правим този извод въз основа на три факта. Първият е, че ДПС за първи път вкарва на водещи позиции толкова много българи, етнически българи, християни. Вторият факт е, че за първи път традиционна българска политическа сила с реални шансове да влезе в парламента (Реформаторският блок) слага на толкова много листи за водачи етнически турци или български мюсюлмани. И третото е, че за първи път политическа сила с реален шанс да състави правителство (ГЕРБ) поема ангажимент за вкарване на мюсюлмани в централната власт не през квота на ДПС, а отделно. Тоест изводът, който ние правим, е, че настъпва трансформация и монополът на ДПС върху българските мюсюлмани, независимо дали етнически българи или етнически турци, започва да се разбива.
- Защо смятате, че се пропуква? Какви са причините, довели до това?
- Ами, по принцип това не е нормална ситуация една етническа група или религиозна група да гласува за определена партия. Сред тези хора има такива с леви убеждения, с десни убеждения, с центристки… В този смисъл, по-скоро ситуацията до момента е ненормална, отколкото това, което предстои да се случи. ДПС се е заявила като либерална формация, и ако един човек е мюсюлманин, но не е либерал едновременно с това, нищо по-естествено няма освен да потърси социалистическа партия или консервативна партия, за която да гласува.
- Но досегашният етнически модел действаше безотказно. Какви обстоятелства налагат той да се промени?
- Той не е естествен. Той е нещо извънредно, което вероятно е донесло и някакви плюсове на България – запазването на етническия мир. Но заедно с това е довел до тежката капсулация на едно религиозно малцинство в България. И до скрито под повърхността, така да го кажем, негативно отношение към религиозните малцинства и нетолерантност. То се дължи и на това, че до голяма степен хората в България свързват българските мюсюлмани неизбежно с политическата дейност на ДПС, която е спорна през годините, меко казано.
- А заслуга на другите партии ли е привличането към тях на тези хора, на тези мюсюлмани?
- Колко са ги привлекли ще видим на изборите. В крайна сметка всичко това може да остане просто поставянето на едни хора начело на листите или една гола заявка. Но включването на мюсюлмани на позиции в традиционните партии разбива етническия монопол на ДПС. И за нас това е нещо положително.
- Колко водачи на листи мюсюлмани има в Реформаторския блок?
- Ако не се лъжа, има шестима водачи на листи с мюсюлмански имена, което прави около една пета от всички листи.
- А водачите етнически българи на листите на ДПС? Движението и друг път е имало българи водачи на листи.
- Не мога да ви кажа точното число, но със сигурност за първи път са толкова много. При ДПС продължава тенденция, в която то се движи от години. Но като че ли сега се задълбочава.
- Какво имате предвид? Как си го обяснявате?
- Просто ДПС се опитва да преодолее образа си на само етническа партия.
- Да, наистина от години се опитва. И е любопитно защо не успява?
- Знаете ли кое е извънредното сега в случая? ДПС  в момента е в криза като партия. В криза, доколкото е изхвърлено от управлението и отново е сочено като труден партньор, и невъзможен партньор. Обикновено, когато ДПС върви нагоре, прави тези жестове и вкарва в листите си етнически българи. А когато е в криза, се капсулира в рамките на етническия, на конвенционалния вот. В момента за пръв път се наблюдава в кризисна ситуация да действат по различен начин. Но ДПС тепърва ще трябва да извърви голям и дълъг път, за да се нормализира като партия. Това е просто първа стъпка.
- Как виждате началото на предизборната кампания? И каква кампания да очакваме?
- Тежка, много негативна кампания, бърза едновременно. Партиите нямат включително финансовия ресурс, с който са свикнали да разполагат, затова ще бъде много по-негативна. И за жалост, по-скоро ще разруши мостове и ще прокопае пропасти между отделните партии, отколкото да създаде конструкцията за някакво по-устойчиво управление след изборите.
- Това означава ли, че ще правим избори до дупка?

- За мен в момента при нестабилна конфигурация в следващия парламент, не е невъзможно да има бързо и следващи избори.