Home

ЕНП и Меркел натиснаха ЕВЕТ да подкрепи ГЕРБ

Гражданско сдружение ЕВЕТ – Европейска визия за етническа толерантност, декларира своята подкрепа за ГЕРБ на предстоящите избори през октомври.

Решихме да подкрепим ГЕРБ, защото това е най-голямата партия, представляваща България в ЕНП, обясни по време на пресконференция председателят на ЕВЕТ Ергин Емин.

Той обясни, че от години са партньор и работят с Фондация „Конрад Аденауер” политическа фондация, близка до Християндемократическия съюз на Германия (ХДС). Макар и завоалирано стана ясно, че за решението са повлияли именно ЕНП и германските им партньори, зад които прозира дългата ръка на Ангела Меркел.

Сдружението вече е приело декларация за подкрепата, която декларират за партията на Бойко Борисов. В нея се посочва, че целта им е установяване на траен десен модел на управление в България.

 

Освен това, членовете на ЕВЕТ ще съдействат в предизборната кампания на ГЕРБ, като влязат в смесените региони в страната, където ще раздават Наръчник за междукултурно сътрудничество: опитът в България.

Идеята им е да стъпят в тези райони, които са затворени в момента за правене на политика от партии, различни от ДПС. Представителствата на ЕВЕТ в Турция също ще проведат подобна политика в подкрепа на ГЕРБ.

Не трябва малцинствата да имат политически формации, защото се стига до порочната практика на ДПС за употребяване на малцинствената общност, коментира Ергин Емин.

 

Bnews.bg

 

Гражданско сдружение ЕВЕТ декларира подкрепа за ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори

София, 10 септември /Лора Метанова, БТА/

Гражданското сдружение ЕВЕТ - "Европейска визия за етническа толерантност" декларира подкрепа за ГЕРБ на предстоящите  парламентарни избори с цел установяване на успешен и траен десен модел на управление в България.
Това заяви председателят на сдружението Ергин Емин на пресконференция в Пресклуба на БТА. Той прочете декларация, приета от Националния координационен съвет на ЕВЕТ на 6 септември. От сдружението заявяват волята на своите членове и симпатизанти за активно съдействие и работа в хода на предизборната кампания в интерес на обществото и партия ГЕРБ. В декларацията се потвърждава решимостта на сдружението да работи за постигане на целите, определени в програмата за  управление на ГЕРБ в приоритетните области - икономически растеж, образование, младежка политика, здравеопазване, заетост,
жилищни условия, култура. ЕВЕТ ще си остане гражданска организация и няма намерения да учредява партия, каза Ергин Емин в отговор на въпрос.

От ЕВЕТ представиха и "Наръчник за междукултурно сътрудничество-опитът в България", чиято цел е да сподели опита от проект за интеркултурния диалог. Наръчникът е на четири езика. Партньор е фондация "Конрад Аденауер". Смисълът на проекта беше да предостави възможност на местни формални и неформални лидери от райони в България с етнически хетерогенно население да встъпят в конструктивен и толерантен диалог по проблеми и задачи,  свързани с развитие на общността, се посочва в увода на изданието.

 

ГЕРБ получи рамо от хората на Ергин Емин

Гражданско сдружение ЕВЕТ представи декларация, с която изразява подкрепата си за ГЕРБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври.

Председателят на ЕВЕТ Ергин Емин лично заяви подкрепата на сдружението за партията на Бойко Борисов, като обяви, че целта е „установяване на успешен и траен десен модел на управление на България".

ЕВЕТ ще окаже активно съдействие в хода на предизборната кампания „в интерес на обществото и на ПП ГЕРБ".

Емин, който е бивш седесар и „реформатор", член на „Синьо единство" на Надежда Нейнски, обяви, че подкрепят програмата за управление на герберите и ще работят заедно с тях за постигане на целите в приоритетните области: икономически растеж, образование, младежка политика, здравеопазване, заетост, жилищни условия и култура.

След дискусия в Приморско решихме да подкрепим ГЕРБ заради това, че е най-голямата представителка на България в ЕНП и в Европейския парламент", заяви Емин. По думите му, ако прояви решителност, реформаторство и екипност, ГЕРБ може да стане консолидатор на десницата в България.

От ЕВЕТ са подготвили и „Наръчник за междукултурно сътрудничество: Опитът в България", който вече са представили в Одрин и Брюксел. Идеята е да проведат инициатива, изразяваща се в разпространяването му в смесените региони. Интеркултурният диалог, според председателя на сдружението, трябва да бъде основата за развитие на лидерски капацитет - не само политически, но и социален в смесените региони.

Не трябва малцинствата да имат политически формации, защото се стига до тази порочна практика, която ДПС наложи - на извиване на ръцете в българската политика чрез употребяване на малцинствената общност в политическата си мисия", смята Емин.

Според него българските политически формации дължат на смесените региони разширяване на политическата си дейност и могат да дадат ръка на неправителствените организации в тези региони. Политическите партии да обърнат внимание на смесените райони, където има не толкова етнически, а икономически проблеми, посъветваха от сдружението.

Емин опроверга евентуална възможност ЕВЕТ да се превърне в партия. „От 15 години сме гражданско сдружение и мислим да останем такова", категоричен бе той и допълни, че няма смисъл от толкова много партии. Към момента ЕВЕТ има 22 структури по места, които имат 15-годишен опит в начина на сдружаване, на събиране на информация и провеждане на кампании под формата на семинари и събиране на гласоподаватели „от врата на врата".

Наскоро сдружението е събрало всички граждански сдружения от Евразия. Имало е и много турски организации, с които си сътрудничат.